Frågor och Svar

Här kommer jag att svara så långt jag kan om saker som rör brevduvesport, alkoholism och annat som man funderar över. Fråga på! Har jag inte svaret ska jag försöka få svar via något internationellt Forum.

Kommentarer

Min fråga som jag funderat på länge är ,hur ni andra könsbestämmer era ungar.?
Jag har börjat anlita Tå metoden ,men tycker den är väldigt svår
bengt
Anonym sa…
Tåmetoden fungerat inte alls hos mej!
Jag tror de som inte tycker om stora duvor (typ jag ) kan inte gå efter denna.
Skillnaden på tårna hos denna typ av duvor (små duvor) är så liten att man missar hela tiden! Först trodde jag att såna ungar jag misslyckades att bestämma kön på var kanske inte helt friska men nu är jag helt säker att tåmetoden är opålitlig. Varför, vet jag inte.
Tycker att det till 80-90 % stämmer. Men det har kanske lite med storleken att göra,kanske när duvorna förr var lite annorlunda,när hanar var hanar och honor var honor,att det var mer säkert med tåmetoden. Sedan har jag läst på ett tyskt forum att någon påstod att den något större ungen i en kull vid 14 dagars ålder,var en hona,men fan vet. Eller Gud
Anonym sa…
Vad säger ni om antibiotika i flyg säsongen för luftvägarna ? Vad skall man ge? Tappar man formen på duvorna den veckan men ger dom eller blir dom i bättre form? Vissa säger man kan toppa formen med det och att så gör alla som flyger bra?
Intressant att se Bengts svar men skulle även varigt intressant om Farre och Tony som är här inne och skriver/läser då och då kunde ger sin mening för ni flyger bra och bör han någon mening om det ? Alla andra kan med svara ju ...
Anonym sa…
Förlåt att jag byter ämne Tony, men jag har något jag kan och vill tillägga om medicinering mot gulknopp.
Bengt har nämnt tidigare att förutom TKK han använder finns det flera olika mediciner mot gulknopp (med samma eller liknande innehåll) men fungerar inte så bra. De är opålitliga!
Så är inte fallet!
Det som kan göra att man inte är nöjd efter en kur mot gulknopp är okunskapen om dosering och i vilken tidsperiod man medicinerar sina duvor!
Gällande Ronidazole finns det många olika sortiment där själva ronidazole finns i medicinen MEN i OLIKA MÄNGD!
Mängden Ronidazole i mediciner varierar mellan 5 och 40 procent.
Sedan är det också viktigt att veta, för den rätta doseringens skull, när kuren skall ges!?
Är det sommar och det är varmt så att duvorna dricker rikligt med vatten om dan är det bättre att använda en medicin med mindre ronidazole mängd. Men om det är kallt och ruskigt väder (typ nu på vintern) då duvor har inte så mycket "aktivitet" utan sitter bara i slaget hela dag, då är det mer lämpligt med en medicin som har en högre andel Ronidazole innehåll för att vara säker att var och en duva har fått i sig rätt mängd medicin.
Mina erfarenheter visar att under vintertiden dricker inte duvorna så mycket. 20 duvor dricker cirka 3 deciliter om dan. Det är ungefär en fjärdedel av den mängden man räknar med när man läser informationen på förpackning!
Så jag anser att för att kunna medicinera rätt, måste man anpassa doseringen till årstiden!
/B T







Det mesta som du skriver om hulknopps medel är helt rätt. Men det tkk som du använt ät ett kombimedel mot gulknopp-coccidios och halsinfektion .Dessa preparat är sådana som säljs av Backs -Röhnfried m.fl de har så svag koncentrstion av verksamma ämnen att de är tillåtna att säljas av handlarna. Men de kommer ganska snart att stoppas. Risken med de kombi medlen är att de kan ge den oönskade recistensen
Ska t.ex gulknopps medicineringen med ett sådant preparat bli effektivt måste dosen bli så hög att den blir farlig eftersom all medicin i preparatet som är tänkt för de andra sjukdommarna blir för stark för duvan.
Vad gäller medicin mot luftväggarna,gav jag det när jag ville "dopa" duvorna inför viktiga tävlingar på '90 talet och då använde jag Doccycyclin från DAC i kombination med slemlösande för att få rätt efekt. Jag gjorde det när jag efter 3 veckors tävling inte fick upp duvorna i form och misstänkte lufrvägsinfektion.
Anonym sa…
Jag har inte använt TKK. Det var medlet ronidazole jag försökte förklara hur det kan ligga till med, varför är man icke nöjd efter användandet.
Jag använder Giantels produkt. En av det bästa på marknaden nuförtiden.

http://pigeons.mercasystems.com/index.php/giantel-pigeons-products-tricho40.html

Men vill betona igen. Det är oerhört stor skillnad när, vilken årstid man ger en kur via dricksvatten! De som inte har tid att experimentera /som jag/ föreslår jag att ge medicinen via fodret! Man kan hitta info om det på nätet.
Då har jag förväxlat dig med med någon annan. Du har rätt med det du skrivit.För mycket eller för litet av en produkt är lika fel. Bra att få veta att man ibland gör fel.
Jag var ute hos duvorna och fyllde på vatten med TKK. Då funderade jag på hur snabbt efter parningen äggen börjar bildas. Jag har ju sagt att man bör vänta ca 14 dar efter en kur,men egentligen har jag inte full koll på när äggen börjar bildas.
Anonym sa…
Ja det var en svår fråga!
På Ronidazoles följesedel står det att "tre veckor efter en 7 dagars kur skall ges en tre dagars kur igen". Om man utgår ifrån det som du föreslagit - alltså vänta två veckor efter kuren - då klarar man sig inte inom de tre veckor - parning och äggläggning - med en optimal trichomonader "fattig" period. Kanske ska man vänta bara en vecka då!?! Då "ryms det allt" (kroppsrensning, parning, äggläggning) inom tre veckorna. Har du lust att testa detta (en veckas uppehåll) och berätta sen hur det gått?
Jag läste om en sak för några år sen. Det handlar om när ägg, efter parning, blir befruktade i honorna. De kom fram till att det är på femte dagen efter parning när ägg har som största chans att bli befruktade. Då har ägg en position i äggledaren som främjar att de kan möta spermier samt de har inte hunnit bygga upp skalet runt om sig.
Jag fick nyss besked från Tollisan. Det räcker med en vecka
Jag måste förtydliga mitt senaste svar. Det Tollisan svarade på var om deras eget medel T K K. Andra preparats tillverkare ,har kanske sina egna svar ang. sina produkter
Anonym sa…
Råd för katt��

Biverkningar av Ronidazole är neurotoxicitet (en störning i nervsystemet som uppstår efter
exponering av naturliga eller konstgjorda giftiga ämnen som kallas nervgifter), samt kan
ge fosterskador även för människa. Därför ska du ALLTID använda handskar när du vidrör
Ronidazole. Det ska INTE ges till dräktiga eller digivande!
M A S K M E D E L

Jag har inte gett mask eller Kockzidios medel på väldigt många år,hur gör ni?
Anonym sa…
Mot kokcidios? 30 år sedan.
Mot mask? Ett par år sedan. Duvorna får medicin mot mask när jag tar in nya individer i mitt slag. Det har inte hänt på flera år. Alltså får de inga medel mot det heller.
Kokcidios och mask problem kan undvikas med BRA hygien också!
Anonym sa…
Den här med "väntetiden" efter behandling med ronidasol mot gulknopp.
Vad skulle det vara bra för? Skadar ronidasol själva äggen vid utveckling i honans kropp eller förstör det den genetiska "koden"?
Det jag funderar på nu,är när ni tycker är drn bästa tiden att para Änke duvorna?
Anonym sa…
det beror på hur flygprograme ser ut.
Anonym sa…
Jag vet att ingen har frågat om vinteravel.
Jag vill ändå dela den informationen som jag hittat på internet.
Skriven av min idol, Ad Schaerlaeckens.

Breeding

"The "specialists" start breeding at the end of november or middle december at the latest.
That is in the heart of winter when days are cold and short. So an advice for you dear reader:
If ever you want to visit Holland or Belgium stay away in winter! It is very unagreeable, many people even get a winter depression. Not the pigeonfancier though. He is too busy to visit a shrink. The breeding season is in full swing and takes all his time. He must make the days longer as pigeons do not mate when the daylight is no more than 7 hours. He also has to give the birds water frequently as it may freeze immediately and turn into ice. What they do is switch on lights at about 7.00 a.m. and let them burn till about 9.00 p.m. They start doing so about 10 days before mating. When birds are mated in november/december the babies will be one week old with new year. It is then that the bands of the new year are handed over."
Anonym sa…
Min fråga: Var bor tomten?
Tror att det är vid Antwerpen, han var nyss här och vi barn blev väldigt glada
Anonym sa…
Nu är alla ägg lagda.
Det var 3 veckor sedan det avslutades en (7 dagars) kur mot gulknopp.
Ska det ges nu en kur igen? Eller ska man vänta lite?
Hur många dagar? Hur gör du Bengt?
Nu vet inte jag vilket medel eller styrka det är,men pm det är ronidasol 10% tror jsg att jag inte skulle ge mer nu. Däremot hade jag sett till att hålla vattnet med låg ph halt ( vilket man bör göra året om) och under den närmaste tiden ge mycket mineraler.Jag ger så många olika sorter som möjligt + c-phos
Nästa gång jag ger mot gulknopp är vid lagda ägg hos änkehanarna
Naturligtvis menar jag ,när änkeparen har lagt ägg för andra gången. Hade jag haft en duv vetrinär i närheten hade jag kollat Trico ofta,men nu kan jag inte det ,då får jag göra på "känn", men ser llt ok rt kanske det inte blir mer kurer innan säsongen.
Anonym sa…
Tå metoden ni talade om i början.
Hur gör ni då ?
Tå metoren,går ut på att en duvas , tramåt tår,är tre,1 lång den i mitten av de tre. Är de två tårna bredvidnden långa,lika långa ,är det en hona,är de olika långa ,är det en hane. Problemet med den här metoden att bestämma kön ,är att den inte är 100%ig. Men jag tyckerb att den funkar hyfsat bra, man måste vara noggran och ha övat många gånger
Anonym sa…
Bengt och alla andra ned erfarenhet!
Jag undrar varför en av mina honor började fälla igen?
Hon började i förrgår fortsatte igår.
Hon bytte alla sina vingpennor som växte ut hela vägen nån vecka sen.
Men hon bytte inte alla stjärtpennor (tror jag), men de är full långa i.a.f.
Varför började hon tappa småfjäder igen? (inte dunet) De är täckfjäder.
Har ni nån förklaring?
Det första jag tänker på är,Kan vara en hormon förändring.
Har hon haft ungar länge? Har hon utsatts för ljus? Är det en ettåring som är tidigt född,kanske i december,de kan i bland få problem med fällningen.
Naturligtvis kan det finnas anledning att misstänka att en antibiotika kur kan orsaka det,men om alla duvor i slaget har medicinerats och en har problem kan det sökas i sundheten på just den duvan.
Min tanke är nog att det kan bero på hormonförändring p.g.a. ljus,medicin eller för tidigt född.
Anonym sa…
honan är född 2011. Jag har haft henne i 3 år.
jag har avlat många ungar efter henne i år (också)
(12 ungar efter 3 olika hanar)
avelsperioden varade i år från januari till augusti
jag har flyttat 4 ägg från henne till andra par under denna tid
sammanlagd la hon 16 ägg i år
mina duvor har inte fått antibiotika i flera år
inte heller har jag ändrat ljusförhållanden
det jag ändrat på är fodret, nu får de 75% diet foder 25% avel
jag kommer att ge de en gul knopps kur nu denna vecka

(tack för att du bryr dig Bengt!)
Du verkar tro på henne. Många ungar,kanske det är problemet, 5 års avel,kanske det kan vara en mineralbrist,jag är själv väldigt noga med mineraler till mina. Jag ger dem mineral mix, flrra sorter och annat. Men det jag tror hjälpt mina,är ett flytande mineral,C-Phos,förrbkunde jag se att vissa avelshonor var trötta på hösten, men sedan jag börjat med C-Phos har det upphört. Gulknopps medel ger jag också 3-4 veckor innan parning och på hösten innan fällningen
Tack för frågan,jag behöver väckas i bland och tänka till
Anonym sa…
det var faktiskt en annan gubbe som sa samma sak innan
att det var för mycket för honan (förmodligen)!
nu måste jag inse att "det var det"! (nu får hon vila)
vad kostar en sådan C-Phos? är det flytande?
Ja . Det är flytande i 1liters flaska
Köper den från Tysķland,hos Sandeck. Inte så dyr. Kommer inte håg exakt men kanske 150 +frakt. Har en hel liter. Du kan få halva om du vill

Populära inlägg i den här bloggen

Avelsduvor till salu

Träning,hur mycket och när.

8 1 5 !!!!!!